Lees hier mijn belangrijkste Tips uit de Workshop Thuiswerken.
1. Neem regelmatig pauzes
Een pauze is effectief als je hierin geen nieuwe informatie opneemt. Neem regelmatig een pauze. Het liefst 1x per uur een korte pauze naast je reguliere lunch en koffie breaks.
Door een effectieve pauze bouw je stress af te en het helpt je je beter te concentreren. Bovendien stimuleert het je creativiteit. Een pauze waarin je geen nieuwe informatie opneemt, is bijv. een wandeling/fietstocht maken, naar muziek luisteren, naar buiten staren of mediteren.
Juist door van plek te veranderen in je pauze (naar buiten of even in een andere kamer), kun je merken dat er allerlei ideeën in de hoofd ploppen. Noteer ze of spreek ze in op je telefoon, zodat je weer ontspannen verder kunt met je pauze. (Het onthouden van al die geniale ideeën, gaat ten koste van je pauze en kost veel denkkracht!)
2. Creëer ritme en gebruik een wekker
Op kantoor had je die ene collega die je vertelde dat het tijd was om te gaan lunchen of tijd was voor koffie. Op kantoor waren er veel goede gewoonte die je helpen om spanning af te bouwen en concentratie op te bouwen. Denk maar eens aan de wandeling van de ene naar de andere overlegruimte. Een mooi moment om de ene vergadering af te sluiten en je voor te bereiden op de volgende. Bovendien was je in beweging!
Het is nu aan jou om een ritme vast te houden. Beweeg regelmatig (al is het maar even een rondje door het huis om wat te drinken te halen) en pauzeer. Het is heel verleidelijk om door te gaan met waar je mee bezig was, maar op de lange duur helpt dat je niet.
Als je merkt dat jij hier tegenaan loopt: zet een wekker. Een wekker voor je koffie rondje, een wekker voor je wandelende vergadering, een wekker voor je lunchpauze een wekker voor je 5-10 min pauze per uur, etc. Spreek met jezelf af dat als je wekker gaat, je ook echt stopt met je taak en pauze neemt! Discipline.
3. Beweeg
Hoeveel beweeg je nu eigenlijk tijdens een thuiswerkdag? Geen reis-beweging meer, geen loopjes naar andere afdelingen en de hele dag achter je scherm terwijl je veel binnen handbereik hebt.
Beweging houdt je lijf vitaal en je hoofd helder. Plan je beweeg momenten in. Doe dat telefonische overleg wandelend, of beweeg in je pauzes. Misschien wil je collega die vlakbij woont wel met je mee?
En in het kader van ‘meten is weten’, stel de stappenteller op je telefoon in en monitor je beweging op een dag.
4. Plan je meetings met een pauze ertussen
Veel gehoord in de Workshops Thuiswerken: “Van 13:00 uur tot 14:00 uur heb ik een vergadering online en dan van 14:00 uur tot 15:00 uur. De volgende begint dan weer om 15:00 uur.”
Dat deed je op kantoor toch ook niet (hoop ik)? Dan had je sowieso tijd nodig om je te verplaatsen! Spreek met je collega’s af dat je iedere vergadering 5 minuten over het hele of halve uur start en 5 minuten voor het hele of halve uur eindigt. Zo zitten er altijd 10 minuten tussen 2 vergaderingen, waarin je kunt afschakelen en opschakelen (even effectief pauze vieren!)
5. Stimuleer elkaar en deel
Deel jouw manier van pauze houden met je collega’s. Geef elkaar tips en wissel ideeën uit. Wie weet stimuleer je hem/haar om dit ook te doen.
Wees open over waarom je bijv. dat telefoontje niet direct beantwoorde: je was even aan het wandelen of genoot van een lekker kop koffie. Iedereen heeft tijdig ontspanning nodig en erover zwijgen maakt net alsof dat niet zo is.
6. Maak afspraken over bereikbaarheid
Het gevoel hebben altijd bereikbaar te moeten zijn, kan veel druk op thuiswerkers leggen. Het maakt dat je ontspannende activiteiten tussendoor niet doet, omdat je misschien gebeld kunt worden. Bovendien denken we dat het van ons verwacht wordt dat we altijd ieder telefoontje direct beantwoorden. (Want stel je voor als dat niet doet, dan denken je collega’s dat je misschien wel stiekem iets leuks aan het doen bent dat niks met werk te maken heeft.)
In deze thuiswerk situatie hebben mensen meer vrijheid over het indelen van hun werkdag. Sommigen geven er de voorkeur aan vroeg te beginnen en eerder te stoppen, terwijl anderen liever s’ avonds nog doorwerken. Al met al wordt de tijd waarin digitaal informatie wordt gedeeld steeds langer. M.a.w. het mail/app verkeer start ’s morgens vroeg en gaat tot laat in de avond door! Dat kan voor extra druk zorgen.
Maak binnen je team afspraken over bereikbaarheid en beschikbaarheid. Communiceer bijv. alleen urgente zaken in een bepaalde app-groep. Spreek af dat je niet altijd je telefoon direct beantwoord, maar wel binnen 2 uur terugbelt, bijv.
7. Multitask tijdens online vergaderingen
Multitasken betekent dat je 2 dingen tegelijk doet. Het kan bijdragen aan een verbeterde concentratie, MITS één taak min of meer onbewust uitgevoerd kan worden. Dus gebruik fingerfidgets, stenen, paperclips, pennen enz tijdens vergaderingen. Maar ook wandelen tijdens een telefoongesprek (mits dat niet in druk verkeer is) of de was ophangen, helpt om je beter op het gesprek te concentreren.
8. Werk privé scheiding
“Ik vind het lastig werk en privé te scheiden. Zodra ik mijn computer zie staan, popt er wel iets in mijn hoofd wat ik nog zou moeten doen.”
Niet iedereen heeft de luxe een aparte werkkamer voor zichzelf te hebben. Als je dat niet hebt, vind een andere manier om werktijd af te schermen van privé tijd. Werk je aan de eettafel, ga dan op een andere plek zitten dan waar je normaal gesproken eet. Als jouw werkdag ten einde is, stop je werkspullen weg: berg ze op in een doos of in een kast. Maak er een ritueel van dat je helpt je werkdag op te starten en af te sluiten.