Een pleidooi voor het regelmatig pauzeren.

7 april 2021

Hoe vaak neem jij een pauze? 

Of werk je liever door, want je zit er zo lekker in? En als het even niet zo lekker gaat, dan moet je gewoon harder je best doen! Blijf proberen. Of is er een andere manier?

Wees je ervan bewust dat je hoofd en ogen ook tijd nodig hebben om bij te komen. Gun jezelf die pauze en ontspan even. Het helpt je om daarna weer beter je werk op te kunnen pakken.

En als je dan pauze neemt, hoe doe je dat dan? Lekker even een serie kijken? Even door social media scrollen? Wat levert deze pauze je op? Misschien zie je het als een soort ‘beloning’ voor je harde werken, en lijk je er van te ontspannen, maar het tegengestelde blijkt waar. Je ogen en je hoofd doen namelijk nog steeds precies hetzelfde: op een scherm kijken en informatie opnemen. Bovendien kunnen deze prikkels voor extra stress zorgen.  

Een pauze zou het tegenovergestelde moeten zijn. Dus even geen prikkels. Even niet op een scherm kijken. 

Maar wat dan? 

Het antwoord is zo simpel, maar blijkt soms lastig uitvoerbaar.  Het begint bij DE TIJD NEMEN om even te stoppen. Als je dan een pauze hebt, zijn dit een paar suggesties voor de invulling ervan. 

  • Ga maar eens 5 minuten uit het raam staren met je snappertje uit. Stop met malen en nadenken en geniet van wat je ziet. Misschien merk je dat je hoofd niet stil wil zijn. Dat geeft niks, probeer het gewoon nog eens.   
  • Luister 5 minuten naar muziek die jij heel mooi vindt. Geniet!
  • Kom in beweging en ga naar buiten. Kijk om je heen. Frisse lucht en groen om je heen kunnen je helpen uit je hoofd te komen en geven je ontspanning. 
  • Doe ademhalingsoefeningen. Dat kan heel makkelijk: adem rustig en volg met je aandacht gedurende 5 minuten (mag natuurlijk langer) je adem. Wedden dat je je rustiger en ontspannener voelt?
  • Doe rustige oefeningen en laat je ademhaling het tempo bepalen. (bijv. Adem rustig. Bij een inademing kijk je over je rechterschouder. Bij de uitademing kijk je weer naar voren. Herhaal links.)

Regelmatig pauzeren gaat je helpen je beter te kunnen concentreren en aan het einde van je werkdag nog energie over te houden voor de rest van je dag!