Terug naar kantoor. Help!

17 juni 2021

De afgelopen anderhalf jaar zijn we als thuiswerkers heel handig geworden in o.a. digitaal vergaderen, op ludieke en veilige manier contact onderhouden met collega’s, werken aan de keukentafel, etc. 

De kans zit er ook dik in dat je een aantal goede gewoontes hebt ontwikkeld om op een prettige manier te blijven werken. Denk hierbij aan regelmatig bewegen, een gezonde vers bereide lunch, rustige pauzes, bellen terwijl je een simpel huishoudelijk klusje doet, etc. 

En dan ga je weer naar kantoor. Gezellig natuurlijk, maar wel weer even omschakelen. Ineens drink je weer kantoorkoffie, maak je ieder telefoongesprek van je collega’s mee, sta je in de file, maak je praatjes in de gang, etc. Wees je ervan bewust dat je hieraan opnieuw moet wennen! 

Tijdens de workshops Thuiswerken en Veerkracht kwam de angst dat we nooit meer deze mate van productiviteit zullen bereiken als we weer naar kantoor gaan, regelmatig ter sprake. Want

  • we hadden veel meer vergaderingen per dag, die ook nog eens snel to-the-point kwamen
  • er was minder afleiding
  • we hadden geen reistijd
  • en omdat er verder niks te doen was, klapten we ’s avonds onze laptop ook nog even open 

Naar mijn idee niet allemaal verstandige keuzes, maar het idee dat we ons best moeten blijven doen en vooral moeten laten zien dat we hard werkten, overheerst vaak. 

(Daarbij zal het een omschakeling zijn als we weer ‘vast’ zitten op kantoor. Geen boodschap of klusje tussendoor, niet thuis voor de postbezorger, de hond niet kunnen uitlaten, etc. Dit betekent meer aandacht voor de organisatie van je dag.)

Wees erop voorbereid dat dit de eerste tijd terug op kantoor vermoeiend kan zijn. Je brein moet weer wennen aan meer prikkels. Wees daarom lief voor jezelf en blijf jezelf je goede gewoontes gunnen. Op deze manier houd je aan het einde van een kantoordag ook genoeg energie over om de rest van je dag te genieten. 

Wat te doen? Bedenk bij jezelf aan welke goede gewoontes je gehecht bent geraakt, en vertaal deze naar de werkvloer. Bijvoorbeeld

  • Pak je ‘alleen’-tijd. Laten we afspreken dat het volkomen normaal wordt dat je alleen een wandeling gaat maken, of dat je alleen luncht en dat je dat gewoon mag zeggen. Want eerlijk is eerlijk: in hoeverre komt je hoofd tot rust als je met de halve afdelingen een half uur loopt te moppentappen op straat?  
  • Je dagelijkse wandeling kun je ook in de omgeving van je kantoor doen.
  • Vergader je met een klein gezelschap? Stel een wandelvergadering voor. Neem tussentijds een stop waarin iedereen zijn/haar aantekeningen kan maken of gebruik hiervoor een app waarin je je aantekeningen inspreekt.
  • Blijf jezelf korte pauzes gunnen waarin je rust in je hoofd kunt maken. Door te lang door te gaan, zal je prestatie en creativiteit afnemen. Je hoofd leegmaken kun je doen door uit het raam te staren, ademhalingsoefeningen, naar buiten gaan (bij voorkeur in een groene omgeving), meditatie, etc.
  • Wees alert op je eigen overprikkeling. Als je merkt dat je gespannen wordt, je niet meer goed kunt concentreren, je ademhaling oppervlakkig is, spanning voelt in je schouders en nek, is het tijd de rust op te zoeken. Regelmatig een paar minuten opstaan, in rust doorbrengen (ja, dat kan ook op het toilet) doet al wonderen!

Voor iedereen die straks weer naar kantoor mag: geniet ervan en blijf goed voor jezelf zorgen!

Vriendelijke groeten,

Judith