Waar lopen thuiswerkers tegenaan?

28 maart 2021

Voor werkorganisatie 1Stroom (gemeente Duiven/Westervoort) is het thema veerkracht verwoord in de missie&visie. Investeren in het versterken van de professionele veerkracht van de medewerkers kreeg bij 1Stroom altijd al veel aandacht, sinds corona ligt hier nog meer de focus op. Afgelopen weken heb ik voor hun Thuiswerk Workshops mogen verzorgen.

De uitkomst van deze en andere workshops die ik over dit onderwerp verzorgt heb, deel ik graag met jullie. En korte opsomming van waar thuiswerkers vooral tegenaan lopen:

1. Zie mij: 

Thuiswerkers werken alleen. Niemand ziet hoe hard we werken. En als we elkaar zien, zien we vaak alleen elkaars gezicht en achtergrond. Handgebaren en andere non-verbale communicatie is lastig zichtbaar online. Thuiswerkers hebben behoefte aan de vraag: hoe gaat het echt met je!

2. Pauze discipline:

In de kantoor situatie stond om 12:15 uur die collega aan je bureau om je te vragen of je mee ging lunchen. Bij de koffie automaat een spontane ontmoeting waarbij je even over andere zaken dan werk praatte. Tijdens de workshops komt vaak naar voren dat een grote groep thuiswerkers het lastig vind om een pauze in de plannen. “Ik maak dit nog heel even af!” of “die laptop staat toch in de kamer, dus kan ik net zo goed nog even….”. 

Mensen! Neem op tijd een pauze! Je gaat niet beter en productiever werken als je aan één stuk doorgaat! En als je pauze neemt, neem deze tijd dan geen nieuwe informatie op zodat je brein echt even uit kan rusten. 

3. Respecteer mijn omstandigheden:

Iedereen ervaart de huidige maatregelen op zijn/haar eigen manier en heeft behoefte aan erkenning hiervoor. Waar de één puberende kinderen thuis lastig vind, deelt de ander de huiskamer met twee huisdieren of zit in aan een klein tafeltje in de keuken. Alle thuis omstandigheden doen ineens ‘mee’ tijdens het werken. Het is prettig als collega’s die van elkaar weten en het bespreekbaar maken. 

4. Geef elkaar het goede voorbeeld:

Ben jij die thuiswerker die heel regelmatig en effectieve pauzes neemt? Die heerlijke gezonde lunches voor zichzelf klaarmaakt en iedere dag ook nog aan de nodige beweging toekomt? Deel dit alsjeblieft met je collega’s. Op deze manier inspireer je misschien je collega’s en worden goede gewoontes een belangrijk onderdeel van ieders werk. 

Bedankt deelnemers van werkorganisatie 1Stroom voor het deelnemen en het delen. Ik wens jullie veel pauze discipline en productieve werkdagen waarbij je aan het einde van je werkdag genoeg energie overhebt voor de rest van je dag!